Over de molen

In 1869 werd korenmolen Jan van Cuijk gebouwd als graan- en schorsmolen. Gelegen aan een bijzondere plek aan de Maas, bij het verlaten van Cuijk aan het begin van de Maasdijk, is het een ideaal rustpunt voor fietsers, wandelaars of gewoon molenliefhebbers.

Een ambachtelijke maalderij, vol sfeer en nostalgie.

Geschiedenis

Sinds mijn jeugd ben ik al gefascineerd door molens.

Op zich niets vreemds als je van kinds af aan rondloopt op een molen. Mijn opa, Sjef Kessels, was van 1943 tot 1978 molenaar en eigenaar van de ronde stenen bergkorenmolen Jan van Cuijk.In 1973 was het uitoefenen van het molenaarsbedrijf niet meer rendabel en werd de molen verkocht aan de gemeente Cuijk. De gemeente Cuijk liet de molen draaivaardig restaureren en zocht een vrijwilliger die mulder Kessels kon assisteren op de molen. Samen waren ze de grote animators om vrijwilligers op te leiden tot molenaar binnen het land van Cuijk.

Korenmolen Jan van Cuijk, een echt familiebedrijf.

De mensen achter de molen

Korenmolen Jan van Cuijk draait natuurlijk niet uit zichzelf. De molen en de molenwinkel hebben de juiste mensen nodig om optimaal te draaien. Mogen we je daarom voorstellen aan ons fantastische molenteam?
 
De molen is sinds 2001 in ons beheer. Toen is Stefan Willems gevraagd door de
voormalige gemeente Cuijk om het beheer van de molen over te nemen. Hij laat de molen wekelijks draaien en maalt nog regelmatig, op ambachtelijke wijze.
 
Om de molen meer draagkracht te geven in de samenleving is er een molenwinkel onder in de molen gerealiseerd. Deze winkel wordt al jaren gerund door de echtgenote van molenaar Stefan, Bianca Willems-van Iersel. Beide weten naast hun baan in de techniek en onderwijs, dit goed te combineren.
 
Ondertussen worden zij geadviseerd door hun zoon Wessel over de bedrijfsvoering. Wessel is afgestudeerd aan de HAS in ’s-Hertogenbosch als bedrijfskundige in de agribusiness en is als adviseur nauw betrokken bij het molenaarsbedrijf.
 
Daarnaast wordt dochter Renske regelmatig ingezet in de molenwinkel en weet ze haar hobby in de fotografie in te zetten om de website te voorzien van mooie foto’s. De molen en molenwinkel is een echt familiebedrijf geworden.

Technische informatie

Naam: tot 1942 Hagelkruische molen, vanaf 1942  Jan van Cuijk
Bouwjaar: 1869. Op de molenbaard staat 1860 geschilderd.
Type: Berg of beltmolen
Kenmerken: Bovenkruier
Functie: Korenmolen
Bestemming: het malen van granen en tot 1905 ook het malen van eikenschors.
Bedrijfsvaardigheid: Maalvaardig

Eigenaar: Gemeente Land van Cuijk (1-1-2022)
Molenaar: Stefan Willems (2000)
Molenwinkel: Bianca Willems (2009)
Beheer: Molenstichting  Jan van Cuijk